Soltorkade tomater som marinerats i kryddig lag är en förträfflig smaksättare i matbrödsdegar. Det här saftiga brödet är mycket gott att bryta till de flesta maträtter.
Ingredienser:(2)
- ½ pkt (25 g) jäst
- 2 ½ dl vatten
- 1 msk strösocker
- 1 tsk salt
- 75 g soltorkade tomater i olja
- 1 msk tomatpuré
- Ca 8 dl vetemjöl
- 2 tsk matolja
Instruktioner:
Steg 1 Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till finger-värme, 37°C. | |
Steg 2 Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker och salt. | |
Steg 3 Låt tomaterna rinna av. Skär dem i tärningar. Tillsätt tomatbitarna och tomatpuré i degvätskan. Arbeta in det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. | |
Steg 4 Häll oljan över degen. Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. | |
Steg 5 Låt degen jäsa övertäckt ca 45 min på en rums-varm och dragfri plats. | |
Steg 6 Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda och dela den i 2 delar. Forma varje del till en stor, rund bulle. | ![]() |
Steg 7 Lägg bröden på en bak-pappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 200°C. | |
Steg 8 Snitta bröden med vass kniv och mjöla sedan ytan. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt dem kallna på ett galler utan bakduk. |
