Ibland säljs de här goda bullarna på stränderna vid Medelhavet. En knastrig men samtidigt spröd yta och en fluffig fyllning gör detta till en himmelsk bulle!
Ingredienser:(12)
- ½ pkt (25 g) jäst
- 1 dl kall mjölk
- 1 uppvispat ägg
- Finrivet skal av 2 citroner
- 2 msk strösocker
- 4–5 dl vetemjöl
- 75 g kylskåpskallt smör i bitar
- Vaniljkräm:
- 6 äggulor
- 1 dl strösocker
- ⅔ dl vetemjöl
- 1 vaniljstång
- 4 ½ dl mjölk
- Garnering:
- ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Till fritering:
- Frityr olja
- Gärna en fritös
- Tillbehör:
- Hallon eller andra bär
Instruktioner:
Steg 1 Börja med vaniljkrämen: Vispa äggulor och socker pösigt. Vänd ner mjölet. | |
Steg 2 Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i stången. Häll på mjölken och koka upp. Häll den heta mjölken över äggblandningen under kraftig vispning. | |
Steg 3 Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt det sjuda (det får inte koka) under omrörning med slev ca 4 min. Ta bort vaniljstången och låt krämen kallna helt i kylskåp. Fyll en spritspåse med krämen. | |
Steg 4 Blanda ut jästen i mjölken tills den löst sig. Blanda samman degvätskan med ägget. Tillsätt citronskal, socker och mjöl. Knåda in smörbitarna i smeten. Arbeta degen slät. | |
Steg 5 Forma små bollar av degen, ca 4 cm i diameter. Låt bollarna jäsa 30 min. Blanda under tiden strö- och vaniljsockret till garneringen i en djup tallrik. | |
Steg 6 Värm upp frityroljan i fritösen till 160°C. Fritera ett par bollar åt gången. Ta upp bollarna med en hålslev efter 4–5 min. Rulla dem sedan direkt i strö- och vaniljsockret. Lägg upp bollarna på hushållspapper för att rinna av. | ![]() |
Steg 7 Skär upp de ljumna bollarna på mitten och fyll med den kalla vaniljkrämen. Servera gärna bakverken med hallon eller andra bär. |
