• Om Mästerkocken
  • Kontakt
  • Tema
    • Alla hjärtans dag
    • Bröllop
    • Dop
    • Halloween
    • Jul
    • Kalas
    • Kräftskiva
    • Midsommar
    • Nyår
    • Påsk
    • Student
  • Fågel
    • Anka, gås & kalkon
    • Kyckling
    • Vilt
    • Övrig fågel
  • Fisk
    • Fisk
    • Skaldjur
  • Kött
    • Fläsk
    • Lamm
    • Nöt
    • Vilt
  • Grönt
    • Frukt & bär
    • Grönsaker
    • Potatis
    • Rotfrukter
    • Vegetariskt
  • Pasta, ris & gryn
    • Gryn
    • Nudlar
    • Pastarätter
    • Risrätter
  • Rätter
    • Gryta
    • Paj
    • Piroger
    • Pizza
    • Sallad
    • Soppa
  • Meny
    • Brunch
    • Desserter
    • Förrätter
    • Snacks
    • Huvudrätter
    • Tillbehör
  • Bak
    • Bakelser
    • Dessertpaj
    • Konditorikakor & konfekt
    • Matbröd & bullar
    • Mjuka kakor
    • Muffins
    • Småkakor, skorpor & kex
    • Tårtor
    • Vetebröd & bullar
  • Dryck
    • Drinkar
    • Kallt
    • Smoothies
    • Varmt
  • Veckomenyer
    • Veckomeny 1
    • Veckomeny 2
    • Veckomeny 3
    • Veckomeny 4
    • Veckomeny 5
    • Veckomeny 6
    • Veckomeny 7
    • Veckomeny 8
    • Veckomeny 9
    • Veckomeny 10
    • Veckomeny 11
    • Veckomeny 12
    • Veckomeny 13
    • Veckomeny 14
    • Veckomeny 15
    • Veckomeny 16
    • Veckomeny 17
    • Veckomeny 18
    • Veckomeny 19
    • Veckomeny 20
  • Artiklar
Tema > Dop > Bomboloni med vaniljkräm

Bomboloni med vaniljkräm

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 röster, betyg: 4.67av 5)
Loading...
Ibland säljs de här goda bullarna på stränderna vid Medelhavet. En knastrig men samtidigt spröd yta och en fluffig fyllning gör detta till en himmelsk bulle!
  • Totalt 1 tim
  • Tillaga
  • Förbereda
  • Betyg: baserat på 3 recensioner

Ingredienser:(12)

  • ½ pkt (25 g) jäst
  • 1 dl kall mjölk
  • 1 uppvispat ägg
  • Finrivet skal av 2 citroner
  • 2 msk strösocker
  • 4–5 dl vetemjöl
  • 75 g kylskåpskallt smör i bitar
  • Vaniljkräm:
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • ⅔ dl vetemjöl
  • 1 vaniljstång
  • 4 ½ dl mjölk
  • Garnering:
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Till fritering:
  • Frityr olja
  • Gärna en fritös
  • Tillbehör:
  • Hallon eller andra bär

Instruktioner:

Steg 1 Börja med vaniljkrämen: Vispa äggulor och socker pösigt. Vänd ner mjölet.
Steg 2 Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i stången. Häll på mjölken och koka upp. Häll den heta mjölken över äggblandningen under kraftig vispning.
Steg 3 Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt det sjuda (det får inte koka) under omrörning med slev ca 4 min. Ta bort vaniljstången och låt krämen kallna helt i kylskåp. Fyll en spritspåse med krämen.
Steg 4 Blanda ut jästen i mjölken tills den löst sig. Blanda samman degvätskan med ägget. Tillsätt citronskal, socker och mjöl. Knåda in smörbitarna i smeten. Arbeta degen slät.
Steg 5 Forma små bollar av degen, ca 4 cm i diameter. Låt bollarna jäsa 30 min. Blanda under tiden strö- och vaniljsockret till garneringen i en djup tallrik.
Steg 6 Värm upp frityroljan i fritösen till 160°C. Fritera ett par bollar åt gången. Ta upp bollarna med en hålslev efter 4–5 min. Rulla dem sedan direkt i strö- och vaniljsockret. Lägg upp bollarna på hushållspapper för att rinna av.
Steg 7 Skär upp de ljumna bollarna på mitten och fyll med den kalla vaniljkrämen. Servera gärna bakverken med hallon eller andra bär.
Print Friendly, PDF & Email

KANEL OCH ÄPPLE

Rulla de nyfriterade bollarna i 2 msk strösocker och 1 msk kanel för en annorlunda smak. Servera dem då gärna med äpplemos och lite vispad grädde.
  • On: December 19, 2012
  • In: Dop, Kalas, Midsommar, Desserter, Bakelser
  • Kommentar (2)

← Föregående recept
Björnbärstårta

Nästa recept →
Borek med ost och dill

Liknande recept

  • Brylépaj med aprikoser

    Det här är en läcker och annorlunda paj. Den goda vaniljsmaken tillsammans med de likörmarinerade aprikoserna gör...

  • Zucchinipaté med paprika

    Du måste definitivt inte vara proffskock för att laga den här vackra förrätten! När örter och grönsaker väl är...

  • Rulltårtsbakelse Tiramisù

    Detta är en snabbvariant av den populära italienska desserten Tiramisù. Smaken är i stort sett densamma, men bakelsen...

  • Marinerad lammfilé

    Den här goda lammfilén är marinerad i en smakrik och kryddig marinad med både tomat och citron.

  • Snabba chokladmuffins

    Samlar du på muffinsrecept? Här får du ett smarrigt recept till samlingen. Dessa härliga chokladmuffins blir extra...

Dela

  • Tweet
Home © 2012 Mästerkocken