Detta ungerska potatisbröd tillagades ursprungligen över öppen eld (ungerska láng). Dagens langos serveras ofta som snabbmat med varierande topping från gatustånd.
Ingredienser:(12)
- Botten:
- 2 potatisar
- ¼ pkt (ca 12 g) jäst
- 4 dl fingervarmt vatten, 37°c
- 1 msk salt
- 8–9 dl vetemjöl
- Till fritering:
- Ca 1 l frityrolja
- Topping:
- 1–2 dl pesto
- 6–8 skivade färska eller soltorkade tomater i olja
- Ca 400 g mozzarella i bitar
Instruktioner:
Steg 1 Koka potatisarna och låt dem svalna eller ta överblivna från gårdagens middag. Mosa potatisen. | |
Steg 2 Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt sedan salt, mjöl och potatis, arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa ca 1 tim. | |
Steg 3 Knåda degen och dela den i 12 bitar. Gör små bullar som du drar ut lite och plattar till. Skär ett jack i mitten av varje bulle. Låt jäsa ytterligare20 min under en bakduk. | ![]() |
Steg 4 Om du använder en fritös så ställ in den på 180°C. Fyll på olja enligt anvisningarna. Ska du fritera i panna på spisen så måste oljan nå ca 5 cm upp på kanten så att hela bullen är täckt. | |
Steg 5 Lägg i ett par degbitar åt gången, vänd på dem en gång under friteringen. Bröden är färdiga när de blivit gyllene. Låt bröden rinna av på hushållspapper. Håll gärna de färdiga bröden varma i ugnen, i 100°C, under tiden du friterar resten. | |
Steg 6 Bred lite pesto över bröden. Fördela sedan skivade tomater och mozzarellabitar på bröden. |
