Vulkanen Vesuvius har ett farligt innehåll. Det kan man inte säga om dessa små läckra bakelser, ur vilka det väller en söt fyllning av kolasmakande mandel.
Ingredienser:(12)
- Formar:
- 1 dl vetemjöl
- 50 g smör eller margarin
- 2 msk strösocker
- Fyllning 1:
- 75 g mörk blockchoklad
- Fyllning 2:
- 1 ½ dl sötmandel
- ½ dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- ½ dl ljus sirap
- ½ tsk vaniljsocker
- Tillbehör:
- 12 små, veckade bakelseformar
Instruktioner:
Steg 1 Blanda mjöl, matfett och socker till en deg, för hand eller med maskin. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°C. | |
Steg 2 Klä formarna med degen. Se till att degen når upp ordentligt på kanterna. Ställ formarna på en bakplåt. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen, ca 8 min. | ![]() |
Steg 3 Gör fyllning 1: Smält blockchokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. | |
Steg 4 Gör fyllning 2: Skålla mandeln och skär den i långa strimlor. | |
Steg 5 Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka blandningen under omrörning tills den får en mjuk, kolaliknande konsistens, 15–20 min. | |
Steg 6 Smaksätt kolakrämen med vaniljsocker. Rör ner mandelstrimlorna. | |
Steg 7 Ställ formarna på en plåt eller bricka. Skeda i ett lager av den smälta chokladen. Fyll på med kola-krämen. | |
Steg 8 Låt formarna stå i rumstemperatur tills fyllningen har stelnat. |
