Vackert skurna karamelliserade äpplen vilar på tunn smördeg. Denna franska äpplekaka blir alltid en oemotståndlig njutning.
Näringsfakta:
Kolhydrater: 39.1 g
Fett: 12.9 g
KCal: 293
Mättat fett: 8.4 g
Glutenfri: Nej
Laktosfri: Nej
Kolhydrater: 39.1 g
Fett: 12.9 g
KCal: 293
Mättat fett: 8.4 g
Glutenfri: Nej
Laktosfri: Nej
Ingredienser:(10)
- 4 dl vetemjöl
- 6 msk strösocker
- 1 ägg
- 125 g tärnat kallt smör + 25 g till att smöra formen
- Rivet skal av ½ citron
- 1 kg syrliga äpplen, tex belle de boskoop
- 2 msk calvados
Instruktioner:
Steg 1 Sätt ugnen på 225°C. Smörj en pajform som är 28 cm i diameter. Kavla ut smördegen tills den är 3 mm tjock och ca 35 cm i diameter. Klä formen med degen och skär kanten fin. | ![]() |
Steg 2 Sikta mjölet i en skål eller direkt på bakbordet. Gör en grop i mjölet och tillsätt 3 msk strösocker och ägget. Fördela smöret över mjölet tillsammans med rivet citronskal. | |
Steg 3 Skala äpplena och skär dem i fjärdedelar. Skär bort kärnhusen och skiva klyftorna i tunna jämnstora skivor. Lägg äppleskivorna på ett fat och droppa över calvados. Låt dra 15 min. | |
Steg 4 Arbeta snabbt ihop degen med händerna och knåda snabbt tills den är mjuk. Rulla ihop degen till en boll, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylen 30 min. | |
Steg 5 Stick små hål i degen med en gaffel. Lägg i äpple-skivorna fint i formen så att de överlappar varandra. Strö över resten av sockret. Sätt in pajen i ugnen och sänk värmen till 200°C. Grädda pajen 20–25 min och servera den varm. | ![]() |
