Söt, syrlig, krispig, seg, krämig och fluffig – ja, så kan man beskriva den här festliga och fantastiskt goda marängtårtan. En tårta som alltid uppskattas!
Ingredienser:(8)
- Botten:
- 4 äggvitor
- 3 dl strösocker
- 3 dl rice krispies
- Citronkräm:
- 4 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 msk vetemjöl
- 100 g smör
- 1 msk citruslikör eller färskpressad citronsaft
- Garnering:
- 4 dl vispgrädde
- 50 g blockchoklad
Instruktioner:
Steg 1 Sätt ugnen på 125°C. Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. Rör ner Rice Krispies. | |
Steg 2 Smörj en långpanna, ca 30x40 cm, och klä den med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda bottnen ca 1 tim. Stäng sedan av ugnen. Låt kakan stå kvar ca 15 min. | |
Steg 3 Stjälp försiktigt upp bottnen på ett galler och ta bort papperet medan kakan ännu är varm. | |
Steg 4 Rör samman äggulor och socker i en kastrull. Tillsätt grädde och mjöl. Sjud tills krämen börjar tjockna. | |
Steg 5 Dra kastrullen från värmen och klicka ner smöret samtidigt som du rör i krämen. Smaksätt med citruslikören och låt krämen kallna. | |
Steg 6 Dela bottnen i två delar. Bred krämen på den ena delen och lägg över den andra delen. | ![]() |
Steg 7 Vispa grädden till garneringen och bred den över kakan. Smält chokladen på svag värme och ringla den över kakan. |
