Med några få ingredienser går det snabbt att fixa en lunchrätt som är både god och mättande. Grunden är en snabb pajdeg med vitlöksdoftande fyllning.
Ingredienser:(18)
- Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör eller margarin
- 3 msk vatten
- Fyllning:
- 250 g bladspenat
- 1 liten purjolök
- Ca 200 g champinjoner
- 2 msk matolja
- 4–5 soltorkade tomater
- 1–2 vitlöksklyftor
- 200 g fetaost
- Salt
- 1 krm svartpeppar
- Pensling:
- 1 ägg
- Tillbehör:
- Aluminium- eller bakelseformar
Instruktioner:
Steg 1 Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 225°C. Blanda och hacka snabbt samman mjöl, matfett i bitar och vatten, för hand eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen medan fyllningen förbereds. | |
Steg 2 Gör fyllningen: Tina spenaten något. Krama ur vätskan. Grovhacka spenaten fint. Strimla purjo-löken. Ansa och skiva champinjonerna. | |
Steg 3 Fräs spenat, purjolök och svamp i oljan i en stek-panna. Purjolöken ska inte få färg, utan enbart bli glansig. Ta stekpannan från värmen. | |
Steg 4 Hacka tomaterna och blanda ner dem i spenat-fyllningen. Pressa även ner vitlöken i fyllningen. Skär osten i centimeter-stora kuber. Blanda ner ostkuberna. Smaka av med lite salt och peppar. | ![]() |
Steg 6 Dela degen i 18 bitar. Platta ut varje degbit till en rund platta, ca 20 cm i diameter. | |
Steg 7 Lägg 1–2 msk fyllning på varje degbit. Nyp ihop degen runt fyllningen. Lägg knytena i aluminium-formar. | |
Steg 8 Ställ formarna på en plåt. Pensla knytena med uppvispat ägg. Grädda knytena i nedre delen av ugnen ca 20 min. Servera dem ljumna. |
