I denna cheesecake skapar päron och kardemumma en underbar smaksensation. Låt gärna bakverket stå ett par timmar i kylen innan det serveras.
Ingredienser:(8)
- 100 g smör
- 3 dl vetemjöl
- ½ dl strösocker
- ½ tsk vaniljsocker
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning:
- Ca 400 g konserverade päron
- 200 g philadelphiaost
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl florsocker
- 2 tsk mald kardemumma
- 1 dl koncentrerad päronsaft
- 4 ägg
- Garnering:
- 1 msk farinsocker
- ½ l bär
- 1 dl crème fraiche
Instruktioner:
Steg 1 Sätt ugnen på 200°C. Blanda smör i bitar, mjöl, socker, vaniljsocker och vatten, för hand eller i en matberedare med kniven isatt. Arbeta ihop ingredienserna till en deg. | |
Steg 2 Smörj en springform, ca 24 cm i diameter, och tryck ut degen i formen. Nagga pajbottnen med en gaffel och grädda ca 15 min. | |
Steg 3 Låt päronen rinna av väl. Rör samman philadelphia-ost, crème fraiche, florsocker, kardemumma och päronsaft. | |
Steg 4 Rör ner äggen, ett i taget, i smeten. Dela päronen i bitar och tillsätt dem i smeten. | ![]() |
Steg 5 Häll päronfyllningen i pajskalet och grädda 30–40 min eller tills fyllningen har stelnat. Den ska inte vara lös men röra sig lite när du puttar på formen. | |
Steg 6 Strö över lite farinsocker när cheesecaken ska serveras. Dekorera med bär och crème fraiche. |
