Detta är härligt krispiga gifflar som smakar lika bra nybakade till eftermiddagskaffet som frysta och upp-värmda till den lyxiga söndagsfrukosten.
Ingredienser:(16)
- Rivet skal av ½ apelsin
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 150 g smör
- Ca ⅓ pkt (15 g) jäst
- ½ dl rumstempererad kaffegrädde
- Fyllning:
- 2 dl apelsinmarmelad
- Pensling:
- 1 ägg
- Garnering:
- 2 msk mandelspån
Instruktioner:
Steg 1 Mixa apelsinskalet med mjöl och socker i en matberedare med kniven isatt. | |
Steg 2 Dela smöret i kuber och blanda ner det i mjöl-blandningen. | |
Steg 3 Rör ihop jäst och grädde i en bunke. Häll vätskan i mjölblandningen och kör i matberedaren tills en deg bildas. | |
Steg 4 Dela degen i två delar. Gör en bulle av varje degbit och kavla ut den till en rund degplatta, ca 25 cm i diameter. | |
Steg 5 Skär eller sporra ut 8 tre-kanter av varje degplatta. | ![]() |
Steg 6 Fördela apelsinmarme-laden på degbitarna. Rulla ihop trekanterna till gifflar. Börja att rulla vid den breda sidan av tre-kanten. | |
Steg 7 Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa 1 tim. Sätt ugnen på 225°C. | |
Steg 8 Vispa upp ägget och pensla gifflarna med det. För-dela mandelspån ovanpå. | |
Steg 9 Grädda gifflarna ca 10 min eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. |
