Denna otroligt läckra chokladtårta passar till alla tillfällen – och ju mer smörkräm desto bättre! En festtårta som är enklare att göra än den ser ut!
Kolhydrater: 77.7 g
Fett: 29.8 g
KCal: 604
Mättat fett: 13.2 g
Glutenfri: Nej
Laktosfri: Nej
Ingredienser:(12)
- 4 dl fint vetemjöl + mjöl till formarna
- 3 dl strösocker
- 4 dl kakao
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 ½ dl filmjölk
- 2 ½ dl kallt starkt kaffe
- 1 dl olja
- 1 krm vaniljpulver
- 2 ägg
- 5 dl florsocker
- 200 g mjukt smör + smör till formarna
- 1 dl mjölk
Instruktioner:
Steg 1 Sätt ugnen på 175°C. Smöra och mjöla 2 bakformar som är 20 cm i diameter. | |
Steg 2 Blanda strösocker, mjöl, 2 dl kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en stor skål. Tillsätt filmjölk, kaffe, olja, ½ krm vaniljpulver och ägg. Vispa med en elvisp ca 2 min på medelhastighet, tills smeten är jämn och smet. | ![]() |
Steg 3 Portionera upp smeten i formarna och grädda 30 min. Prova att kakorna är klara med en provsticka, stickan ska vara ren när den kommer ut. Låt kakorna svalna i formarna 10 min. Ta sedan upp kakorna ur formarna och låt dem svalna helt på ett galler. | ![]() |
Steg 4 Blanda florsockret med resten av kakaon och vaniljpulvret i en medelstor skål. Vispa smöret tills det är krämigt och fluffigt. Vispa ner ömsom kakaoblandningen, ömsom mjölken i smöret. Vispa smeten slät efter varje tillsats och avsluta med att vispa tills hela smeten är jämn och bredbar. | |
Steg 5 Lägg en kaka på ett serveringsfat. Bred över smörkrämen i ett cirka 2 cm tjockt lager ända ut till kanten. Placera den andra kakan ovanpå. Bred resten av smörkrämen över toppen och kanten av kakan. | ![]() |
