Fläskfilé är en fantastisk råvara som kan varieras i det oändliga. Citron, vitlök och ost plockar fram det allra bästa ur den populära filén.
Kolhydrater: 21.6
Ingredienser:(4)
- Ca 600 g fläskfilé
- Salt
- Svartpeppar
- 1 msk olivolja
- 2 torra brödskivor
- 1 citron
- 1 vitlöksklyfta
- 2–3 soltorkade tomater
- 1 dl riven västerbottenost
- Risotto:
- Ca 400 g zucchini
- 2 msk olivolja
- Salt
- Svartpeppar
- 9 dl vatten + 2 höns-buljongtärningar
- 1 msk smör
- 3 dl risottoris, tex avorioris
Instruktioner:
Steg 1 Skär brödet i mindre bitar och mixa det till smulor i en matberedare. Riv skalet på citronen och skala vitlöksklyftan. Skär tomaterna i mindre bitar. Till-sätt citronskal, vitlök och tomater till smulorna i matberedaren och kör tills det blandats. | |
Steg 2 Tillsätt västerbottenosten till smulblandningen. Smaksätt med salt och peppar. Strö ut smulblandningen över filéskivorna. Gratinera cirka 10 min, tills köttet är genomstekt. | |
Steg 3 Fortsätt att fylla på med buljong allt eftersom riset absorberar vätskan. Använd all buljong. Rör om då och då. Risotton är klar när riset är krämigt. Blanda ner zucchinin och smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Servera med den gratinerade fläskfilén. | ![]() |
Steg 4 Koka under tiden upp vattnet och buljongtär-ningarna. Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt riset när smöret börjar bubbla. Rör om ett par gånger och fyll på med ett par deciliter varm buljong. Låt sjuda tills riset har absorberat en del av vätskan. | |
Steg 5 Gör risotton: Skär zucchinin i bitar, ca 1 cm stora. Stek zucchinin snabbt i 1 msk olivolja, bitarna ska fortfarande vara spänstiga. Salta och peppra. | |
Steg 6 Sätt ugnen på 200°C. Krydda fläskfilén med salt och peppar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn filén ca 5 min, tills den fått färg. Skiva köttet och lägg det i en liten ugnsfast form. | ![]() |