Oxfilé är riktig festmat. Här har det möra nötköttet en utsökt fyllning av örter, parmesan, rödlök, vitlök och svamp – en förening av italienska och svenska smaker.
Kolhydrater: 2
Ingredienser:(4)
- 1 bit oxfilé (600 g)
- 3 msk olivolja
- 1 rödlök, hackad
- 4 dl champinjoner, hackade
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- ½ dl persilja, finhackad
- 2 msk ströbröd
- 2 msk parmesanost, riven
- 1 msk färsk timjan, hackad
- 1 krm salt
- 1 msk nymald svartpeppar
Instruktioner:
Steg 1 Sätt ugnen på 225°C. Gör ett 4–5 cm djupt snitt längs filén men skär inte igenom köttet. Vänd ut de båda halvorna till ett öppet snitt. | ![]() |
Steg 2 Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och fräs rödlöken ca 3 min tills den är lite mjuk. Tillsätt champinjoner och vitlök och fräs ytterligare 3 min. Ta av stekpannan från värmen och rör ner persilja, ströbröd, parmesanost, timjan och salt. Lägg blandningen i oxfilén. Lämna en kant på 1 cm. | ![]() |
Steg 3 Rulla ihop filén, bind om den med kökssnöre och krydda med svartpeppar runt om. Lägg filén med skarven neråt på ett galler i en ugnsfast form. Pensla köttet med resten av oljan och sätt i en köttermometer. | ![]() |
Steg 4 Sätt in oxfilén i ugnen och sänk värmen till 175°C. Stek oxfilén till 55°C (rött kött), 60°C (medium) eller 65°C (välstekt), ca 25–40 min. Ta filén ur ugnen, täck med aluminiumfolie och låt vila 15–20 min. Ta bort snöret, skiva filén och servera köttet varmt. |