Kardemumma odlas framför allt på Sri Lanka och längs Indiens sydvästkust Malabar. Receptet är på fyra längder så det blir många bitar att njuta av.
Ingredienser:(4)
- 125 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 pkt (50 g) jäst
- ½ tsk salt
- 1–1 ½ dl strösocker
- 2 tsk malen kardemumma
- Ca 13 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 100 g smör eller margarin
- ¾ dl strösocker
- 2 tsk malen kardemumma
- Pensling:
- 1 ägg
- 50 g flagad mandel
Instruktioner:
Steg 1 Smält matfettet i kastrull eller mikrovågsugn. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°C. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan. | |
Steg 2 Tillsätt resten av degvätskan samt salt, socker, kardemumma och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. | |
Steg 3 Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt sedan degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats. | |
Steg 4 Ta upp degen på mjölat bord. Arbeta in resten av mjölet. Dela degen i fyra lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till en rektangulär kaka, ca 20x35 cm. | |
Steg 5 Gör fyllningen: Blanda samman matfett, socker och kardemumma. Bred fyllning på varje rektangel. Rulla ihop dem från ena långsidan. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt, med skarven nedåt. | ![]() |
Steg 6 Klipp jack i längderna. Lägg flikarna växelvis åt höger och vänster. Låt längderna jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°C. | |
Steg 7 Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö över flagad mandel. Grädda längderna i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt dem svalna på galler. |
