• Om Mästerkocken
  • Kontakt
  • Tema
    • Alla hjärtans dag
    • Bröllop
    • Dop
    • Halloween
    • Jul
    • Kalas
    • Kräftskiva
    • Midsommar
    • Nyår
    • Påsk
    • Student
  • Fågel
    • Anka, gås & kalkon
    • Kyckling
    • Vilt
    • Övrig fågel
  • Fisk
    • Fisk
    • Skaldjur
  • Kött
    • Fläsk
    • Lamm
    • Nöt
    • Vilt
  • Grönt
    • Frukt & bär
    • Grönsaker
    • Potatis
    • Rotfrukter
    • Vegetariskt
  • Pasta, ris & gryn
    • Gryn
    • Nudlar
    • Pastarätter
    • Risrätter
  • Rätter
    • Gryta
    • Paj
    • Piroger
    • Pizza
    • Sallad
    • Soppa
  • Meny
    • Brunch
    • Desserter
    • Förrätter
    • Snacks
    • Huvudrätter
    • Tillbehör
  • Bak
    • Bakelser
    • Dessertpaj
    • Konditorikakor & konfekt
    • Matbröd & bullar
    • Mjuka kakor
    • Muffins
    • Småkakor, skorpor & kex
    • Tårtor
    • Vetebröd & bullar
  • Dryck
    • Drinkar
    • Kallt
    • Smoothies
    • Varmt
  • Veckomenyer
    • Veckomeny 1
    • Veckomeny 2
    • Veckomeny 3
    • Veckomeny 4
    • Veckomeny 5
    • Veckomeny 6
    • Veckomeny 7
    • Veckomeny 8
    • Veckomeny 9
    • Veckomeny 10
    • Veckomeny 11
    • Veckomeny 12
    • Veckomeny 13
    • Veckomeny 14
    • Veckomeny 15
    • Veckomeny 16
    • Veckomeny 17
    • Veckomeny 18
    • Veckomeny 19
    • Veckomeny 20
  • Artiklar
Bak > Dessertpaj > Jordnötspaj med kolarippel

Jordnötspaj med kolarippel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga betyg ännu)
Loading...
Den här amerikanska godiskakan, med både jordnötter och kolasås, blir snabbt en favorit på kaffebordet. Salt och sött i perfekt kombination!
  • Totalt 1 tim 15 min
  • Förbereda
  • Tillaga
  • Baka 30 min
  • Betyg: baserat på recensioner

Ingredienser:(10)

  • Botten:
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • Fyllning:
  • 100 g (2 ½ dl) osaltade jordnötter
  • 30 g (½ dl) saltade jordnötter
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • Kolarippel:
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl sirap
  • 25 g smör eller margarin
  • Tillbehör:
  • Rund form, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter

Instruktioner:

Steg 1 Hacka samman mjöl, socker och matfett till en deg, för hand eller med maskin. Tillsätt och arbeta in äggulan. Låt degen vila i kylen 30 min. Sätt ugnen på 175°C.
Steg 2 Gör kolarippeln: Blanda grädde, socker, sirap och matfett i en kastrull. Koka blandningen tills den blir tjock och trögflytande. Låt kolan svalna.
Steg 3 Gör fyllningen: Mät eller väg upp jordnötterna. Mal de osaltade jordnötterna. Grovhacka de saltade jordnötterna.
Steg 4 Rör matfett och socker vitt och pösigt. Tillsätt jordnötterna och ett ägg i taget under kraftig omrörning.
Steg 5 Kavla eller tryck ut degen i en form. Häll hälften av fyllningen i formen. Ringla över drygt hälften av kolarippeln. Fyll på med resten av fyllningen.
Steg 6 Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, ca 30 min. Låt kakan svalna på galler.
Steg 7 Ringla över resten av kolan. Låt den stelna innan kakan serveras.
Print Friendly, PDF & Email

EXTRA NÖTSMAK

Om du vill förstärka jordnötssmaken på kakan ytterligare, kan du blanda ner hälften jordnötssmör och hälften matfett i degen.
  • On: December 20, 2012
  • In: Dessertpaj, Konditorikakor & konfekt
  • Comments Off on Jordnötspaj med kolarippel

← Föregående recept
Honungspaj under glasstak

Nästa recept →
Karamellcheesecake

Liknande recept

  • TIRAMISÙPAJ

    Alla smakerna från den klassiska italienska desserten tiramisù finns med i den här häpnadsväckande pajen – savoiardikex,...

  • Kokospaj med nötter

    Detta är en paj för alla nötälskare. Sprött pajskal med kokos i, och rikligt med hela nötkärnor i fyllningen. Vad...

  • Key lime pie

    Det här är en lätt version av den populära limepajen från Key West, spröd pajdeg fylld med en luftig limekräm.

  • Müslipaj med jordgubbar

    Detta är en mycket god och lättlagad paj med knaprig botten och krämig fyllning. Pajen kan varieras på olika sätt...

  • Äppletarte med rönnb...

    Denna härliga höstpaj passar bra efter en god viltgryta. Eller till en kopp kaffe efter en kylig höst- eller vinterpromenad....

Dela

  • Tweet
Home © 2012 Mästerkocken