Den här amerikanska godiskakan, med både jordnötter och kolasås, blir snabbt en favorit på kaffebordet. Salt och sött i perfekt kombination!
Ingredienser:(10)
- Botten:
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ dl strösocker
- 75 g smör eller margarin
- 1 äggula
- Fyllning:
- 100 g (2 ½ dl) osaltade jordnötter
- 30 g (½ dl) saltade jordnötter
- 100 g smör eller margarin
- 1 dl strösocker
- 2 ägg
- Kolarippel:
- 1 dl vispgrädde
- ½ dl strösocker
- ½ dl sirap
- 25 g smör eller margarin
- Tillbehör:
- Rund form, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Instruktioner:
Steg 1 Hacka samman mjöl, socker och matfett till en deg, för hand eller med maskin. Tillsätt och arbeta in äggulan. Låt degen vila i kylen 30 min. Sätt ugnen på 175°C. | |
Steg 2 Gör kolarippeln: Blanda grädde, socker, sirap och matfett i en kastrull. Koka blandningen tills den blir tjock och trögflytande. Låt kolan svalna. | |
Steg 3 Gör fyllningen: Mät eller väg upp jordnötterna. Mal de osaltade jordnötterna. Grovhacka de saltade jordnötterna. | ![]() |
Steg 4 Rör matfett och socker vitt och pösigt. Tillsätt jordnötterna och ett ägg i taget under kraftig omrörning. | |
Steg 5 Kavla eller tryck ut degen i en form. Häll hälften av fyllningen i formen. Ringla över drygt hälften av kolarippeln. Fyll på med resten av fyllningen. | |
Steg 6 Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, ca 30 min. Låt kakan svalna på galler. | |
Steg 7 Ringla över resten av kolan. Låt den stelna innan kakan serveras. |
