Detta är en mycket god och smakrik sockerkaka som kanske blir din nya favorit? Frisk och syrlig citron tillsammans med mörk choklad kan ju bara bli bra.
Ingredienser:(12)
- 150 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- En nypa salt
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 ½ dl mjölk
- Finrivet skal av 1 citron
- 2 msk lemoncurd
- ½ dl kakao
- 75 g finhackad mörk choklad
- 2 msk gräddfil
Instruktioner:
Steg 1 Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull eller mikrovågsugn. Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. | |
Steg 2 Vispa socker och det smälta smöret till en ljus smet. Tillsätt äggen under vispning. Häll ner mjöl-blandningen och rör ihop till en smet. | |
Steg 3 Häll över hälften av smeten i en ny bunke. Rör ner 1 tsk vaniljsocker, ¾ dl mjölk, citronskal och lemon-curd i den ena bunken med smet. Rör inte för länge i smeten. | |
Steg 4 Blanda ner kakao, finhackad choklad, 1 tsk vanilj-socker, ¾ dl mjölk och gräddfil i den andra bunken med smet. | |
Steg 5 Smöra och mjöla en form, ca 1 ½ l. Varva choklad- och citronsmet i formen. Dra försiktigt en gaffel i smeten för att skapa ett mönster. | |
Steg 6 Grädda kakan mitt i ugnen 30–40 min. Låt kakan svalna lite innan du skär den i bitar. |
