• Om Mästerkocken
  • Kontakt
  • Tema
    • Alla hjärtans dag
    • Bröllop
    • Dop
    • Halloween
    • Jul
    • Kalas
    • Kräftskiva
    • Midsommar
    • Nyår
    • Påsk
    • Student
  • Fågel
    • Anka, gås & kalkon
    • Kyckling
    • Vilt
    • Övrig fågel
  • Fisk
    • Fisk
    • Skaldjur
  • Kött
    • Fläsk
    • Lamm
    • Nöt
    • Vilt
  • Grönt
    • Frukt & bär
    • Grönsaker
    • Potatis
    • Rotfrukter
    • Vegetariskt
  • Pasta, ris & gryn
    • Gryn
    • Nudlar
    • Pastarätter
    • Risrätter
  • Rätter
    • Gryta
    • Paj
    • Piroger
    • Pizza
    • Sallad
    • Soppa
  • Meny
    • Brunch
    • Desserter
    • Förrätter
    • Snacks
    • Huvudrätter
    • Tillbehör
  • Bak
    • Bakelser
    • Dessertpaj
    • Konditorikakor & konfekt
    • Matbröd & bullar
    • Mjuka kakor
    • Muffins
    • Småkakor, skorpor & kex
    • Tårtor
    • Vetebröd & bullar
  • Dryck
    • Drinkar
    • Kallt
    • Smoothies
    • Varmt
  • Veckomenyer
    • Veckomeny 1
    • Veckomeny 2
    • Veckomeny 3
    • Veckomeny 4
    • Veckomeny 5
    • Veckomeny 6
    • Veckomeny 7
    • Veckomeny 8
    • Veckomeny 9
    • Veckomeny 10
    • Veckomeny 11
    • Veckomeny 12
    • Veckomeny 13
    • Veckomeny 14
    • Veckomeny 15
    • Veckomeny 16
    • Veckomeny 17
    • Veckomeny 18
    • Veckomeny 19
    • Veckomeny 20
  • Artiklar
Bak > Mjuka kakor > Choklad- och citronkaka

Choklad- och citronkaka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 röster, betyg: 3.50av 5)
Loading...
Detta är en mycket god och smakrik sockerkaka som kanske blir din nya favorit? Frisk och syrlig citron tillsammans med mörk choklad kan ju bara bli bra.
  • Totalt 1 tim
  • Förbereda
  • Tillaga
  • Baka 30–40 min
  • Betyg: baserat på 2 recensioner

Ingredienser:(12)

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • En nypa salt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl mjölk
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 2 msk lemoncurd
  • ½ dl kakao
  • 75 g finhackad mörk choklad
  • 2 msk gräddfil

Instruktioner:

Steg 1 Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull eller mikrovågsugn. Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
Steg 2 Vispa socker och det smälta smöret till en ljus smet. Tillsätt äggen under vispning. Häll ner mjöl-blandningen och rör ihop till en smet.
Steg 3 Häll över hälften av smeten i en ny bunke. Rör ner 1 tsk vaniljsocker, ¾ dl mjölk, citronskal och lemon-curd i den ena bunken med smet. Rör inte för länge i smeten.
Steg 4 Blanda ner kakao, finhackad choklad, 1 tsk vanilj-socker, ¾ dl mjölk och gräddfil i den andra bunken med smet.
Steg 5 Smöra och mjöla en form, ca 1 ½ l. Varva choklad- och citronsmet i formen. Dra försiktigt en gaffel i smeten för att skapa ett mönster.
Steg 6 Grädda kakan mitt i ugnen 30–40 min. Låt kakan svalna lite innan du skär den i bitar.
Print Friendly, PDF & Email

SOM EN TÅRTA

Med den här goda smeten som bas kan du enkelt göra en riktigt god tårta: Följ grundreceptet men grädda kakan i en springform, ca 24 cm i diameter. Låt kakan svalna helt. Dela den sedan i två bottnar. Vispa 3 dl vispgrädde och blanda den med 2 dl mjukrörd lemoncurd. Bred ⅔ av smeten på underdelen. Lägg på ovandelen och fördela resten av gräddkrämen ovanpå den. Dekorera gärna tårtan med jordgubbar.
  • On: December 20, 2012
  • In: Mjuka kakor
  • Comments Off on Choklad- och citronkaka

← Föregående recept
Choklad- och banankaka

Nästa recept →
Choklad- och hallonkaka

Liknande recept

  • Jordnötsbrownie med gelé

    Dessa goda jordnötsrutor är oemotståndliga. De salta jordnötterna utgör en läcker kontrast till den härligt sega...

  • Café Svenssons wienerkaka

    Denna läckra wienerkaka gömmer både vaniljkräm och mandelmassa. Degen kräver lite längre jäsning, men den som väntar...

  • Världens godaste och...

    ”Mina recept härstammar från min mamma som hade ett hembageri och cafe i Hindås för sextio år sedan. Hennes Toscatårta...

  • Kärleksmums

    ”Jag gör ofta denna läckra kaka till mig och min familj. Vanligen har den en kaffeglasyr, men om man som jag inte...

  • Hallon- och chokladk...

    Jag heter Birgitta och är 46 år. Jag fick födoämnesallergi för tio år sedan och efter det har det varit mycket experimenterande...

Dela

  • Tweet
Home © 2012 Mästerkocken