Visst ser pirogerna fantastiska ut? En härlig deg som fylls med knallgrön ärtröra. Doften som sprids i köket när pirogerna börjar bli klara är oemotståndlig.
Ingredienser:(20)
- 1 msk röd tomatpesto, finns färdig på burk
- 2 dl ricotta
- 2 dl vatten
- 2 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 1 dl färsk mynta
- ½ tsk salt
- ½ pkt (25 g) jäst
- 6 dl dinkelmjöl
- 3 dl gröna ärter
- ½ tsk nymald svart-peppar
- 1 pressad vitlöksklyfta
- Finrivet skal av ½ citron
Instruktioner:
Steg 1 Finhacka myntan och blanda med tomatpesto och vatten. | |
Steg 2 Häll röran i en bunke och smula sedan ner jästen. Rör tills jästen löst sig. | |
Steg 3 Tillsätt salt och mjöl. Knåda till en smidig deg och låt jäsa 1 tim. | |
Steg 4 Koka ärterna 2–3 min, sila av vattnet och kör dem snabbt i mixern så att de finfördelas. | |
Steg 5 Blanda ärtmoset med ricotta, citronskal, vitlök, salt och peppar. Sätt ugnen på 250°C. | |
Steg 6 Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda samman degen och kavla ut den tunt. Skär ut 20 rutor. Lägg 1–2 tsk ärtpuré på vardera degbit, i ena hörnet. | |
Steg 7 Vik samman rutorna till trianglar och tryck sedan ihop kanterna med hjälp av en gaffel. | ![]() |
Steg 8 Lägg trekanterna på en bakpappersklädd plåt och pensla dem med olivolja. Grädda dem ca 15 min. |
