En knaprig nötbotten med den godaste chokladtryffel du kan tänka dig. Nötter och choklad – vad kan man mer önska? Prova denna paj och du tror att du är i himlen.
Ingredienser:(8)
- Pajdeg:
- 100 g smör
- 1 ⅓ dl råsocker
- 2 dl vetemjöl
- 100 g finhackade hasselnötter
- 1 ägg
- Tryffel:
- 300 g mörk choklad
- 2 dl vispgrädde
- 2 vispade äggulor
- 100 g rumstempererat smör
Instruktioner:
Steg 1 Sätt ugnen på 200°C. Smält smör och råsocker i en kastrull. | |
Steg 2 Rör ner mjölet när sockret har smält. Blanda sedan ner de hackade nötterna och ägget. | |
Steg 3 Tryck ut den ljumma massan i en smord springform, ca 24 cm i diameter. | |
Steg 4 Grädda pajbottnen 8–10 min. Låt den sedan svalna helt i kylen. | |
Steg 5 Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädden, låt svalna något och vispa snabbt ner äggulorna. | |
Steg 6 Häll blandningen över den hackade chokladen och rör smeten slät. Tillsätt smöret och rör till en slät tryffel. | |
Steg 7 Fördela chokladtryffeln över den helt avsvalnade nötbottnen i formen. Låt stelna i kylen ett par timmar. För att spara tid kan du istället ställa in pajen i frysen ca 30 min. | ![]() |
