De syrliga krusbären gör sig mycket bra i söta små pajer med äkta vaniljkräm. Använd färska eller frysta bär – det blir lika gott med båda varianterna.
Ingredienser:(6)
- Botten:
- 1 dl grahamsmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 2 msk strösocker
- 1 tsk rivet citronskal
- ½ tsk mald ingefära
- 75 g mjukt smör
- 1 dl kesella (10%)
- Fyllning:
- 400 g färska eller frysta krusbär
- 1 vaniljstång
- 3 dl lättmjölk
- 1 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 msk vaniljsocker
- ½ dl vetemjöl
- Garnering:
- Florsocker
Instruktioner:
Steg 1 Blanda alla ingredienserna till degen i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila 30 min i kylen. | |
Steg 2 Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord och klä sex små formar, ca 12 cm i diameter, med pajdegen. | |
Steg 3 Nagga botten på paj-degen, lägg på bak-plåtspapper och fyll pajerna med torkade ärter. Förgrädda paj-skalen 15 min och låt dem svalna lätt. | ![]() |
Steg 4 Gör fyllningen: Skölj och ansa krusbären. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. | |
Steg 5 Lägg vaniljstång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken, tillsätt ½ dl socker och låt koka upp. | |
Steg 6 Vispa ihop äggen med resten av strösockret, vanilj-sockret och mjölet. Ta upp vaniljstången och vispa ner den heta mjölken i blandningen. | |
Steg 7 Lägg krusbären i pajskalen och häll över vanilj-krämen. Grädda pajerna mitt i ugnen 30 min. | |
Steg 8 Ta ut pajerna och låt dem svalna i formarna. Pudra gärna lite florsocker över pajerna före serveringen. |
