När du bli sugen på riktigt goda kondisbullar är detta ett perfekt recept. Läcker deg med en fyllning av mandelmassa och vanilj gör bullarna till ett lyxbak.
Ingredienser:(25)
- ½ pkt (25 g) jäst
- 150 g smör eller margarin
- 2 ½ dl mjölk
- ½ dl strösocker
- ½ tsk salt
- 1 tsk stötta karde-mummakärnor
- 3 äggulor
- 8–9 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 150 g mandelmassa
- 50 g rumstempererat smör eller margarin
- 2 tsk vaniljsocker
- Pensling:
- 1 uppvispat ägg
- Garnering:
- Strösocker
Instruktioner:
Steg 1 Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Tillsätt mjölken. Värm allt till fingervärme, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. | |
Steg 2 Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, stött kardemumma, äggulor och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. | |
Steg 3 Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 tim på en rumsvarm och dragfri plats. | |
Steg 4 Gör fyllningen: Riv mandelmassan fint. Rör mandel-masserivet smidigt med matfettet. Smaksätt med vaniljsocker. | |
Steg 5 Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till en stor platta, ca 30x50 cm. | |
Steg 6 Bred fyllningen över deg-plattan. Rulla ihop den från långsidan. Skär rullen i 25 bitar, ca 2 cm breda. Lägg dem med snittytan uppåt på en bakpappers-klädd plåt. Låt jäsa över-täckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°C. | ![]() |
Steg 7 Pensla bullarna med ägg. Strö lite socker på varje bulle. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler. |
