Fin vetedeg är grunden till detta goda vetebröd. Bullen har små gropar som fylls med en söt nötfyllning. Ett verkligt smakligt vetebröd som ger fina veteskivor.
Ingredienser:(1)
- 1 pkt (50 g) jäst
- 100 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- ½ tsk salt
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- ½ tsk hjorthornssalt
- 9 dl vetemjöl
- Fyllning:
- ½ dl hasselnötskärnor
- 50 g smör eller margarin
- ½ dl strösocker
- Pensling:
- 1 ägg
Instruktioner:
Steg 1 Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, ca 37°C. | |
Steg 2 Tillsätt salt och socker till jästen. Häll i matfetts-blandningen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt ägget. Blanda hjorthornssaltet med lite mjöl. Rör ner det i smeten. | |
Steg 3 Arbeta in det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den är blank och släpper bunkens kant. | |
Steg 4 Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats. | |
Steg 5 Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta ihop degen. Forma den till en stor rund bulle. Smörj en rund form, ca 24 cm i diameter. Lägg bullen i formen. | ![]() |
Steg 6 Gör fyllningen: Hacka nötkärnorna. Blanda samman nöthack, matfett och strösocker. | |
Steg 7 Gör med en tesked eller fingret flera hål i bullen. Fyll hålen med nötfyllningen. Låt bullen jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullen med uppvispat ägg. | |
Steg 8 Grädda bullen på galler i nedre delen av ugnen 15–20 min. Låt den kallna. Stjälp upp bullen. |
