• Om Mästerkocken
  • Kontakt
  • Tema
    • Alla hjärtans dag
    • Bröllop
    • Dop
    • Halloween
    • Jul
    • Kalas
    • Kräftskiva
    • Midsommar
    • Nyår
    • Påsk
    • Student
  • Fågel
    • Anka, gås & kalkon
    • Kyckling
    • Vilt
    • Övrig fågel
  • Fisk
    • Fisk
    • Skaldjur
  • Kött
    • Fläsk
    • Lamm
    • Nöt
    • Vilt
  • Grönt
    • Frukt & bär
    • Grönsaker
    • Potatis
    • Rotfrukter
    • Vegetariskt
  • Pasta, ris & gryn
    • Gryn
    • Nudlar
    • Pastarätter
    • Risrätter
  • Rätter
    • Gryta
    • Paj
    • Piroger
    • Pizza
    • Sallad
    • Soppa
  • Meny
    • Brunch
    • Desserter
    • Förrätter
    • Snacks
    • Huvudrätter
    • Tillbehör
  • Bak
    • Bakelser
    • Dessertpaj
    • Konditorikakor & konfekt
    • Matbröd & bullar
    • Mjuka kakor
    • Muffins
    • Småkakor, skorpor & kex
    • Tårtor
    • Vetebröd & bullar
  • Dryck
    • Drinkar
    • Kallt
    • Smoothies
    • Varmt
  • Veckomenyer
    • Veckomeny 1
    • Veckomeny 2
    • Veckomeny 3
    • Veckomeny 4
    • Veckomeny 5
    • Veckomeny 6
    • Veckomeny 7
    • Veckomeny 8
    • Veckomeny 9
    • Veckomeny 10
    • Veckomeny 11
    • Veckomeny 12
    • Veckomeny 13
    • Veckomeny 14
    • Veckomeny 15
    • Veckomeny 16
    • Veckomeny 17
    • Veckomeny 18
    • Veckomeny 19
    • Veckomeny 20
  • Artiklar
Bak > Vetebröd & bullar > Stora nötbullen

Stora nötbullen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga betyg ännu)
Loading...
Fin vetedeg är grunden till detta goda vetebröd. Bullen har små gropar som fylls med en söt nötfyllning. Ett verkligt smakligt vetebröd som ger fina veteskivor.
  • Totalt 1 tim 45 min
  • Förbereda
  • Tillaga
  • Baka 15–20 min
  • Betyg: baserat på recensioner

Ingredienser:(1)

  • 1 pkt (50 g) jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 9 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • ½ dl hasselnötskärnor
  • 50 g smör eller margarin
  • ½ dl strösocker
  • Pensling:
  • 1 ägg

Instruktioner:

Steg 1 Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, ca 37°C.
Steg 2 Tillsätt salt och socker till jästen. Häll i matfetts-blandningen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt ägget. Blanda hjorthornssaltet med lite mjöl. Rör ner det i smeten.
Steg 3 Arbeta in det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den är blank och släpper bunkens kant.
Steg 4 Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Steg 5 Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta ihop degen. Forma den till en stor rund bulle. Smörj en rund form, ca 24 cm i diameter. Lägg bullen i formen.
Steg 6 Gör fyllningen: Hacka nötkärnorna. Blanda samman nöthack, matfett och strösocker.
Steg 7 Gör med en tesked eller fingret flera hål i bullen. Fyll hålen med nötfyllningen. Låt bullen jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullen med uppvispat ägg.
Steg 8 Grädda bullen på galler i nedre delen av ugnen 15–20 min. Låt den kallna. Stjälp upp bullen.
Print Friendly, PDF & Email

MER NÖTTER

Variera fyllningen genom att öka nötmängden till totalt 1 dl. Välj då hälften hasselnötskärnor och hälften valnötter. Följ för övrigt grundreceptet.
  • On: December 20, 2012
  • In: Vetebröd & bullar
  • Comments Off on Stora nötbullen

← Föregående recept
Soliga vetebullar

Nästa recept →
Storkringla med överraskning

Liknande recept

  • Gamla caféets smörbullar

    Dessa fantastiskt goda bullar bakas enkelt i en långpanna. Bullarna har en riklig fyllning av smör och socker som gör...

  • Café Svenssons wienerkaka

    Denna läckra wienerkaka gömmer både vaniljkräm och mandelmassa. Degen kräver lite längre jäsning, men den som väntar...

  • Bullar à la peanut

    En traditionell vetedeg som fått en amerikansk touche av jordnötssmör och jordnötter. Prova dessa bullar nästa gång...

  • Saftiga saffransknyt...

    Att bjuda till glöggfest är ett arrangemang helt i Månadens Mästerkock Louises smak. Hon lagar gärna mat en hel dag...

  • Saffranslängd med vi...

    För 4–5 år sedan var jag på julfika hos min dåvarande rektor och hon hade bakat flera goda kakor men jag fastnade...

Dela

  • Tweet
Home © 2012 Mästerkocken