• Om Mästerkocken
  • Kontakt
  • Tema
    • Alla hjärtans dag
    • Bröllop
    • Dop
    • Halloween
    • Jul
    • Kalas
    • Kräftskiva
    • Midsommar
    • Nyår
    • Påsk
    • Student
  • Fågel
    • Anka, gås & kalkon
    • Kyckling
    • Vilt
    • Övrig fågel
  • Fisk
    • Fisk
    • Skaldjur
  • Kött
    • Fläsk
    • Lamm
    • Nöt
    • Vilt
  • Grönt
    • Frukt & bär
    • Grönsaker
    • Potatis
    • Rotfrukter
    • Vegetariskt
  • Pasta, ris & gryn
    • Gryn
    • Nudlar
    • Pastarätter
    • Risrätter
  • Rätter
    • Gryta
    • Paj
    • Piroger
    • Pizza
    • Sallad
    • Soppa
  • Meny
    • Brunch
    • Desserter
    • Förrätter
    • Snacks
    • Huvudrätter
    • Tillbehör
  • Bak
    • Bakelser
    • Dessertpaj
    • Konditorikakor & konfekt
    • Matbröd & bullar
    • Mjuka kakor
    • Muffins
    • Småkakor, skorpor & kex
    • Tårtor
    • Vetebröd & bullar
  • Dryck
    • Drinkar
    • Kallt
    • Smoothies
    • Varmt
  • Veckomenyer
    • Veckomeny 1
    • Veckomeny 2
    • Veckomeny 3
    • Veckomeny 4
    • Veckomeny 5
    • Veckomeny 6
    • Veckomeny 7
    • Veckomeny 8
    • Veckomeny 9
    • Veckomeny 10
    • Veckomeny 11
    • Veckomeny 12
    • Veckomeny 13
    • Veckomeny 14
    • Veckomeny 15
    • Veckomeny 16
    • Veckomeny 17
    • Veckomeny 18
    • Veckomeny 19
    • Veckomeny 20
  • Artiklar
Bak > Småkakor, skorpor & kex > Sesamkex

Sesamkex

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga betyg ännu)
Loading...
Dessa knapriga mördegskakor har en härligt nötig smak. De kommer att förgylla fikastunden i all sin enkelhet och de smakar speciellt gott till en kopp te.
  • Totalt 1 tim 30 min
  • Förbereda
  • Tillaga
  • Baka 12–15 min
  • Betyg: baserat på recensioner

Ingredienser:(25)

  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl sesamfrön
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vatten

Instruktioner:

Steg 1 Smält smöret i en kastrull, ställ det åt sidan och låt svalna.
Steg 2 Rör ner vetemjöl, sesamfrön, strösocker och vatten i det avsvalnade smöret.
Steg 3 Arbeta ihop allt till en deg och forma den sedan till två rullar, 3–4 cm i diameter.
Steg 4 Vira in degrullarna i plastfolie och lägg sedan in dem i kylen. Låt rullarna ligga där ca 1 tim. Sätt ugnen på 200°C.
Steg 5 Ta fram rullarna och skär dem i 1 cm tjocka skivor med en vass kniv.
Steg 6 Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda dem i mitten av ugnen 12–15 min. De får fort färg så håll koll på dem när de gräddas.
Print Friendly, PDF & Email

MED OLIKA SMAKER

Byt gärna ut sesamfröna mot solrosfrön. Mördegskakor och kex kan man smaksätta lite efter egen smak. Riv ner lite citronskal i degen eller tillsätt vaniljsocker. Valfriheten är stor – var inte rädd för att experimentera. Är du osäker går det ju bra att smaksätta till exempel halva degen efter egen fantasi och resterande deg som ovan.
  • On: December 20, 2012
  • In: Småkakor, skorpor & kex
  • Comments Off on Sesamkex

← Föregående recept
Sebrabröd

Nästa recept →
Sicilianska mandelkakor

Liknande recept

  • Kanapéer från Köln

    Det ska vara tusenbladsdeg till de här chokladdoppade godbitarna. För att de ska få den rätta ”skivigheten” gäller...

  • Jönköpingskakor

    ”Här kommer ett gammalt släktrecept som har bakats i minst 60 år. Kakorna är jättegoda att doppa i kaffet.”

  • Hasses chokladbröd

    ”Vem Hasse är vet jag inte, men ända sedan jag var liten har min mamma bakat de här goda kakorna. De är några av...

  • Farmors farliga hass...

    ”Jag älskar att baka allt ifrån surdegsexperiment till chokladpraliner. Dessa skorpor gör jag ofta hemma men min...

  • Klenäter

    Dessa kakor har tillagats länge i min familj. Min mor och moster Johanna gjorde dem när jag var barn och nu gör jag...

Dela

  • Tweet
Home © 2012 Mästerkocken