Återupplev härliga sommardagar genom smaken av dessa ljuvliga små tarteletter fyllda med len vaniljkräm och fina skivor av söta jordgubbar.
Kolhydrater: 43.8 g
Fett: 21 g
KCal: 398
Mättat fett: 8 g
Glutenfri: Nej
Laktosfri: Nej
Ingredienser:(6)
- 350 g fryst smördeg, tinad
- 2 stora ägg + 1 äggula
- 1 dl strösocker
- ½ tsk vaniljsocker
- 2 msk majsena
- 3 ½ dl mjölk, minst 3% fett
- 12–18 ansade och skivade jordgubbar
- 2 tsk florsocker
- Myntablad till garnering
Instruktioner:
Steg 1 Sätt ugnen på 225°C. Kavla smördegen tills den är ca 3 mm tjock. Stansa ut 6 runda smördegsplattor, ca 12 cm i diameter. Klä 6 formar, ca 10 cm i dia-meter, med pajdeg och skär rent kanterna. Nagga hål i botten med en gaffel. Kyl 10 min. | ![]() |
Steg 2 Ställ tarteletterna på en plåt och grädda cirka 15 min, tills de är gyllene och frasiga. Låt dem svalna lätt i formarna, för över på ett galler och låt svalna helt. | |
Steg 3 Vispa ihop ägg, äggula, socker, vaniljsocker och majsena i en skål. Hetta upp mjölken i en kastrull men låt den inte koka. Vispa ner mjölken, lite i taget, i äggsmeten. Häll krämen i kastrullen. Värm upp på medelvärme cirka 4 min, vispa hela tiden, tills krämen tjocknar. | ![]() |
Steg 4 Häll krämen i en skål. Täck krämens yta med plastfolie och kyl ca 3 tim, tills kall. Fyll tarteletterna med vaniljkräm och lägg på jordgubbarna. Sikta över florsocker och garnera med mynta före servering. | ![]() |
