Kolhydrater: 18g
Fett: 19g
Fibrer: 6g
KCal: 294
KJ: 1224
Protein: 12g
Ingredienser:(4)
- 11⁄2 kg pumpa
- Salt
- 4 tomater
- 1 knippe persilja
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl lätt crème fraiche (15%)
- Svartpeppar
- 1⁄2 tsk paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- 1 tsk oregano
- 1 dl riven ost
- 1 msk olja
- + olja till formen
Instruktioner:
Steg 1 Skala och kärna ur pumpan. Skär den i ca 5 cm breda klyftor och skär klyftorna i 1⁄2 cm breda skivor. Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull och koka pumpan 5 min. Låt den rinna av och spola under rinnande kallt vatten. | |
Steg 2 Sätt ugnen på 200°C. Skölj och skiva tomaterna. Hacka persiljebladen fint. Skala och pressa vitlöken. | |
Steg 3 Blanda crème fraiche och vitlök och krydda med salt, peppar, paprikapulver, cayennepeppar och oregano. Blanda ner den rivna osten. Smörj en gratängform med olja. | |
Steg 4 Varva pumpa- och tomatskivor i formen och bred på crème fraiche-blandningen. Droppa över oljan, sätt in i ugnen och grädda 30 min. | |
VISSTE DU...
... att man kan se på pumpans gulorange fruktkött att det innehåller betakaroten? Betakaroten är ett vegetabiliskt färgämne, samma som i t ex morot och nypon, som fungerar som antioxidant och verkar kunna skydda mot flera sjukdomar. Pumporna, speciellt de starkt orange sorterna, innehåller mycket betakaroten. |
