• Om Mästerkocken
  • Kontakt
  • Tema
    • Alla hjärtans dag
    • Bröllop
    • Dop
    • Halloween
    • Jul
    • Kalas
    • Kräftskiva
    • Midsommar
    • Nyår
    • Påsk
    • Student
  • Fågel
    • Anka, gås & kalkon
    • Kyckling
    • Vilt
    • Övrig fågel
  • Fisk
    • Fisk
    • Skaldjur
  • Kött
    • Fläsk
    • Lamm
    • Nöt
    • Vilt
  • Grönt
    • Frukt & bär
    • Grönsaker
    • Potatis
    • Rotfrukter
    • Vegetariskt
  • Pasta, ris & gryn
    • Gryn
    • Nudlar
    • Pastarätter
    • Risrätter
  • Rätter
    • Gryta
    • Paj
    • Piroger
    • Pizza
    • Sallad
    • Soppa
  • Meny
    • Brunch
    • Desserter
    • Förrätter
    • Snacks
    • Huvudrätter
    • Tillbehör
  • Bak
    • Bakelser
    • Dessertpaj
    • Konditorikakor & konfekt
    • Matbröd & bullar
    • Mjuka kakor
    • Muffins
    • Småkakor, skorpor & kex
    • Tårtor
    • Vetebröd & bullar
  • Dryck
    • Drinkar
    • Kallt
    • Smoothies
    • Varmt
  • Veckomenyer
    • Veckomeny 1
    • Veckomeny 2
    • Veckomeny 3
    • Veckomeny 4
    • Veckomeny 5
    • Veckomeny 6
    • Veckomeny 7
    • Veckomeny 8
    • Veckomeny 9
    • Veckomeny 10
    • Veckomeny 11
    • Veckomeny 12
    • Veckomeny 13
    • Veckomeny 14
    • Veckomeny 15
    • Veckomeny 16
    • Veckomeny 17
    • Veckomeny 18
    • Veckomeny 19
    • Veckomeny 20
  • Artiklar
Grönt > Grönsaker > Gulröd gratäng med pumpa & tomat

Gulröd gratäng med pumpa & tomat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga betyg ännu)
Loading...
Man ser direkt på den här goda gratängen att den innehåller massor av hälsofrämjande karotenoider. Pumpans starkt gulröda färg kommer från den höga halten av betakaroten medan tomaterna får sin lysande röda färg från det nyttiga lykopenet.
  • Förbereda
  • Tillaga 30 min + 30 min i ugnen
  • Betyg: baserat på recensioner
Näringsfakta:
Kolhydrater: 18g
Fett: 19g
Fibrer: 6g
KCal: 294
KJ: 1224
Protein: 12g

Ingredienser:(4)

  • 11⁄2 kg pumpa
  • Salt
  • 4 tomater
  • 1 knippe persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl lätt crème fraiche (15%)
  • Svartpeppar
  • 1⁄2 tsk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 dl riven ost
  • 1 msk olja
  • + olja till formen

Instruktioner:

Steg 1 Skala och kärna ur pumpan. Skär den i ca 5 cm breda klyftor och skär klyftorna i 1⁄2 cm breda skivor. Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull och koka pumpan 5 min. Låt den rinna av och spola under rinnande kallt vatten.
Steg 2 Sätt ugnen på 200°C. Skölj och skiva toma­terna. Hacka persiljebladen fint. Skala och pressa vitlöken.
Steg 3 Blanda crème fraiche och vitlök och krydda med salt, peppar, paprikapulver, cayennepeppar och oregano. Blanda ner den rivna osten. Smörj en gratängform med olja.
Steg 4 Varva pumpa- och tomatskivor i formen och bred på crème fraiche-blandningen. Droppa över oljan, sätt in i ugnen och grädda 30 min.
VISSTE DU...

... att man kan se på pumpans gulorange fruktkött att det innehåller betakaroten? Betakaroten är ett vegetabiliskt färgämne, samma som i t ex morot och nypon, som fungerar som antioxidant och verkar kunna skydda mot flera sjukdomar. Pumporna, speciellt de starkt orange sorterna, innehåller mycket betakaroten.

Print Friendly, PDF & Email

RECEPTVARIANT

• Pumpagratäng med köttfärs: Stek 300 g blandfärs, 1 hackad lök och 1 hackad vitlöksklyfta i 1 msk olja. Smaka av med salt, peppar och oregano. Tillsätt 1 burk (400 g) krossade tomater och låt puttra 10 min. Lägg köttfärsen i formen och täck med pumpa och den smaksatta crème fraichen. Droppa över oljan och grädda 30 min.
  • On: December 19, 2012
  • In: Grönsaker, Vegetariskt
  • Comments Off on Gulröd gratäng med pumpa & tomat

← Föregående recept
Grönsakswok

Nästa recept →
Indisk blomkålsgryta

Liknande recept

  • Fin blomkålspaté

    Tråkig blomkål? Glöm det! Den vitaminrika blom-kålen är en saftig grönsak som blir en riktig delikatess om man behandlar...

  • Chèvretarteletter

    De ljuvliga små tarteletterna är fyllda med soltorkade tomater, getost och färsk dragon – fantastiskt gott!

  • Champinjonpaté med örter

    Denna delikata svamppaté smaksatt med färska örter och cashewnötter, är ljuvlig på tunna baguetteskivor.

  • Varm kronärtskocksröra

    ”Jag bosatte mig i Sverige p.g.a. kärleken. Jag älskar matlagning och experimenterar ofta i köket med olika smaker....

  • Tomatsufflé med basilika

    Denna eleganta sufflé, serverad med en fräsch sallad, är en härlig, varm förrätt. Den ger inga onödiga kalorier...

Dela

  • Tweet
Home © 2012 Mästerkocken