Kolhydrater: 63g
Fett: 12g
Fibrer: 5g
KCal: 357
KJ: 1498
Protein: 11g
Ingredienser:(4)
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad oregano
- 21⁄2 dl helt bovete
- 1 grönsaksbuljongtärning
- Salt, svartpeppar
- 1 knivsudd cayennepeppar
- 1⁄2 knippe persilja
- 1 stor tomat
- 4 salladsblad
- 1 ägg
- 4 msk fullkornsmjöl
- 4 hamburgerbröd
- 4 tsk lätt majonnäs
Instruktioner:
Steg 1 Skala och tärna löken. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Hetta upp 1 msk olja i en kastrull, lägg i lök och vitlök och fräs tills löken mjuknar. Tillsätt timjan, oregano, bovete och buljongtärning och fräs ca 1 min. | |
Steg 2 Häll på 3 dl vatten och koka upp. Krydda blandningen med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Ta bort kastrullen från värmen, lägg på locket och låt svälla på svag värme, ca 15 min. Låt svalna. | |
Steg 3 Ta bort grova kvistar från persiljan och hacka bladen fint. Skölj tomaten och skär den i skivor. Ta bort stjälkfästet. Skölj och torka av salladsbladen. | |
Steg 4 Blanda ner ägg, mjöl och persilja i boveteblandningen. Fukta händerna med kallt vatten och forma 4 hamburgare. Hetta upp resten av oljan i en teflonstekpanna och stek hamburgarna 5 min på varje sida. | |
Steg 5 Täck de undre delarna av hamburgerbröden med salladsblad och lägg 1 hamburgare på varje. Lägg på tomatskivor och majonnäs och täck med den övre brödhalvan. | |
VISSTE DU...
... att helt bovete innehåller mycket järn? Förutom att motverka järnbrist innehåller helt eller krossat bovete också rikligt med protein av högt biologiskt värde samt kalcium, kalium och magnesium. Att äta mer av fullkornsprodukter som bovete hjälper kroppen att göra sig av med skadliga ämnen och minskar risken för tarmsjukdomar. |
