• Om Mästerkocken
  • Kontakt
  • Tema
    • Alla hjärtans dag
    • Bröllop
    • Dop
    • Halloween
    • Jul
    • Kalas
    • Kräftskiva
    • Midsommar
    • Nyår
    • Påsk
    • Student
  • Fågel
    • Anka, gås & kalkon
    • Kyckling
    • Vilt
    • Övrig fågel
  • Fisk
    • Fisk
    • Skaldjur
  • Kött
    • Fläsk
    • Lamm
    • Nöt
    • Vilt
  • Grönt
    • Frukt & bär
    • Grönsaker
    • Potatis
    • Rotfrukter
    • Vegetariskt
  • Pasta, ris & gryn
    • Gryn
    • Nudlar
    • Pastarätter
    • Risrätter
  • Rätter
    • Gryta
    • Paj
    • Piroger
    • Pizza
    • Sallad
    • Soppa
  • Meny
    • Brunch
    • Desserter
    • Förrätter
    • Snacks
    • Huvudrätter
    • Tillbehör
  • Bak
    • Bakelser
    • Dessertpaj
    • Konditorikakor & konfekt
    • Matbröd & bullar
    • Mjuka kakor
    • Muffins
    • Småkakor, skorpor & kex
    • Tårtor
    • Vetebröd & bullar
  • Dryck
    • Drinkar
    • Kallt
    • Smoothies
    • Varmt
  • Veckomenyer
    • Veckomeny 1
    • Veckomeny 2
    • Veckomeny 3
    • Veckomeny 4
    • Veckomeny 5
    • Veckomeny 6
    • Veckomeny 7
    • Veckomeny 8
    • Veckomeny 9
    • Veckomeny 10
    • Veckomeny 11
    • Veckomeny 12
    • Veckomeny 13
    • Veckomeny 14
    • Veckomeny 15
    • Veckomeny 16
    • Veckomeny 17
    • Veckomeny 18
    • Veckomeny 19
    • Veckomeny 20
  • Artiklar
Grönt > Vegetariskt > Afrikansk grönsaksgryta med couscous

Afrikansk grönsaksgryta med couscous

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga betyg ännu)
Loading...
Den här vegetariska grytan med inspiration från det nordafrikanska köket är en fullträff både när det gäller hälsa och smak. Vitaminer, fibrer, mineraler och lättsmält protein kombineras till en jättegod grönsaksrätt.
  • Förbereda
  • Tillaga 1 tim
  • Betyg: baserat på recensioner
Näringsfakta:
Kolhydrater: 93g
Fett: 15g
Fibrer: 14g
KCal: 588
KJ: 2457
Protein: 26g

Ingredienser:(4)

  • 2 lökar, 3 vitlöksklyftor
  • 1 liten aubergine
  • 1 zucchini, 4 tomater
  • 250 g pumpa
  • 150 g vitkål
  • 1 burk kikärter
  • (240 g avrunnen vikt)
  • 150 g frysta gröna bönor
  • 3 msk olivolja
  • 1 kanelstång
  • 1 torkad chili
  • 1⁄2 tsk malen spiskummin salt
  • 31⁄2 dl couscous
  • 1⁄2 knippe slät persilja
  • 31⁄2 dl lätt yoghurt
  • 1–2 tsk harissa

Instruktioner:

Steg 1 Skala lök och vitlök. Tärna löken och hacka 2 vit­löks­klyftor. Lägg den tredje vitlöksklyftan åt sidan. Skölj och ansa aubergine, zucchini och tomater. Tärna auberginen och tomaterna. Halvera zuc­chinin på längden och skär den i skivor.
Steg 2 Skala och kärna ur pumpan och skär frukt­köttet i bitar. Skölj och ansa vitkålen och strimla den fint. Låt kikärterna rinna av och tina bönorna.
Steg 3 Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök, aubergine, zucchini och bönor och fräs under om­rörning. Blanda ner resten av grönsakerna, utom tomaterna, och fräs 3 min under omrörning. Tillsätt tomater, kikärter, kanelstång, torkad chili, spiskummin och 1⁄2 tsk salt. Rör om, lägg på locket och låt sjuda sakta, ca 15 min.
Steg 4 Förbered couscousen enligt paketets anvisningar. Skölj persiljan och ta av bladen från kvistarna. Hacka persiljebladen och blanda ner dem i grytan.
Steg 5 Pressa ner den undanlagda vitlöken i en skål och blanda ner yoghurt och harissa. Smaka av med salt. Fördela couscousen på 4 tallrikar, lägg grönsakerna ovanpå och servera med yoghurtsåsen.
VISSTE DU...

... att pumpans fruktkött är en mycket bra källa till kalium? Pumpan innehåller ovanligt mycket kalium, men bara små mängder natrium, kaliumets motspelare. På så sätt bidrar pumpan till att reglera vätskebalansen i kroppen så att det inte lagras för mycket vätska i vävnaderna. Kalium hjälper också kroppen att utsöndra överskott av natrium.

Print Friendly, PDF & Email

RECEPTVARIANT

Det är också gott att tillsätta 300 g tärnat lammkött till grytan. Bryn köttet och låt det sjuda tillsammans med grönsakerna. Krydda då även med fint rivet citronskal.
  • On: December 19, 2012
  • In: Vegetariskt, Gryta, Huvudrätter
  • Comments Off on Afrikansk grönsaksgryta med couscous

← Föregående recept
Örtrostade rotfrukter

Nästa recept →
Ananasris med yoghurtdressing

Liknande recept

  • Fetagratinerad gröns...

    ”För mig är det viktigt att tänka på miljön när jag väljer råvaror till matlagningen. Förutom att välja ekologiskt...

  • Vegetarisk chili med...

    ”Jag är inte så förtjust i halvfabrikat och ersättningsprodukter för kött så jag försöker skapa rätter som...

  • Trattissoppa från Ekornahult

    Vilt på menyn hos Månadens Mästerkock Sara.

  • Parmesan- och ricottasufflé

    Månadens Mästerkock Eva bjuder på italienska läckerheter.

  • Ljummen chèvre på spenat

    Den brynta getosten serveras på en bädd av fräsch, späd spenat och garneras med tomater, rostade pinje-nötter och...

Dela

  • Tweet
Home © 2012 Mästerkocken