Kolhydrater: 93g
Fett: 15g
Fibrer: 14g
KCal: 588
KJ: 2457
Protein: 26g
Ingredienser:(4)
- 2 lökar, 3 vitlöksklyftor
- 1 liten aubergine
- 1 zucchini, 4 tomater
- 250 g pumpa
- 150 g vitkål
- 1 burk kikärter
- (240 g avrunnen vikt)
- 150 g frysta gröna bönor
- 3 msk olivolja
- 1 kanelstång
- 1 torkad chili
- 1⁄2 tsk malen spiskummin salt
- 31⁄2 dl couscous
- 1⁄2 knippe slät persilja
- 31⁄2 dl lätt yoghurt
- 1–2 tsk harissa
Instruktioner:
Steg 1 Skala lök och vitlök. Tärna löken och hacka 2 vitlöksklyftor. Lägg den tredje vitlöksklyftan åt sidan. Skölj och ansa aubergine, zucchini och tomater. Tärna auberginen och tomaterna. Halvera zucchinin på längden och skär den i skivor. | |
Steg 2 Skala och kärna ur pumpan och skär fruktköttet i bitar. Skölj och ansa vitkålen och strimla den fint. Låt kikärterna rinna av och tina bönorna. | |
Steg 3 Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök, aubergine, zucchini och bönor och fräs under omrörning. Blanda ner resten av grönsakerna, utom tomaterna, och fräs 3 min under omrörning. Tillsätt tomater, kikärter, kanelstång, torkad chili, spiskummin och 1⁄2 tsk salt. Rör om, lägg på locket och låt sjuda sakta, ca 15 min. | |
Steg 4 Förbered couscousen enligt paketets anvisningar. Skölj persiljan och ta av bladen från kvistarna. Hacka persiljebladen och blanda ner dem i grytan. | |
Steg 5 Pressa ner den undanlagda vitlöken i en skål och blanda ner yoghurt och harissa. Smaka av med salt. Fördela couscousen på 4 tallrikar, lägg grönsakerna ovanpå och servera med yoghurtsåsen. | |
VISSTE DU...
... att pumpans fruktkött är en mycket bra källa till kalium? Pumpan innehåller ovanligt mycket kalium, men bara små mängder natrium, kaliumets motspelare. På så sätt bidrar pumpan till att reglera vätskebalansen i kroppen så att det inte lagras för mycket vätska i vävnaderna. Kalium hjälper också kroppen att utsöndra överskott av natrium. |
