Kolhydrater: 9g
Fett: 18g
Fibrer: 4g
KCal: 227
KJ: 951
Protein: 11g
Ingredienser:(4)
- 8 smakrika frilands- eller kvisttomater
- 1 fänkålsstånd med grönt
- 1 kruka basilika
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl färskriven parmesan
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- Salt
- 10 svarta urkärnade oliver
Instruktioner:
Steg 1 Skölj tomaterna och ta bort stjälkfästet. Skär tomaterna i skivor och lägg upp dem på ett fat. Skölj och ansa fänkålen. Skär av de gröna bladen och lägg åt sidan. Skiva fänkålen tunt, ev med hjälp av ett grönsaksjärn. Lägg fänkålen ovanpå tomaterna. | |
Steg 2 Skölj och torka av basilikan, ta av bladen från kvistarna och hacka dem fint. Skala vitlöksklyftan och hacka den fint. Hacka de gröna fänkålsbladen. | |
Steg 3 Lägg basilika, vitlök och fänkål i en mortel och tillsätt parmesan, olivolja, balsamvinäger och 1 nypa salt. Stöt ihop till en slät pasta och tunna ut med 2–3 msk varmt vatten. | |
Steg 4 Skiva oliverna. Klicka ut peston på fänkålen och tomaterna. Strö över olivskivorna och servera genast. | |
VISSTE DU...
... att frilandstomater är mycket mer näringsrika än de som drivs upp i växthus? Undersökningar har visat att tomater som odlas under bar himmel innehåller upp till tre gånger mer lykopen än de som odlas i växthus. Lykopen är tomaternas färgämne, en antioxidant som bl a anses skydda mot vissa cancerformer och håller blodkärlen friska. |
