Kolhydrater: 8g
Fett: 16g
Fibrer: 1g
KCal: 856
KJ: 204
Protein: 7g
Ingredienser:(4)
- 2 skivor mörkt rågbröd
- 3 msk olivolja
- 1 stort huvud romansallad
- Eller 2 små
- 30 g parmesan i bit
- 1 liten vitlöksklyfta
- 2 ansjovisar
- 2 msk färskpressad citron
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk worcestershiresås
- 1 nypa strösocker
- Salt
- Svartpeppar
Instruktioner:
Steg 1 Skär brödskivorna i tärningar. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek brödet gyllene på medelvärme. Ställ åt sidan och håll varmt. | |
Steg 2 Skölj och ansa romansalladen och torka av bladen lätt. Dela bladen i lagom stora munsbitar. Skiva parmesanosten med osthyvel. | |
Steg 3 Skala vitlöken och pressa ner den i en salladsskål. Mosa ansjovisarna fint och blanda dem med vitlöken. | |
Steg 4 Blanda pressad citron, senap och worcestershiresås med vitlök och ansjovis. Rör ner 2 msk olivolja under kraftig vispning. Krydda med socker, salt och peppar. | |
Steg 5 Lägg romansalladen i skålen och blanda den med dressingen. Portionera upp salladen på 4 tallrikar och lägg på parmesanosten. Strö över krutongerna och servera. | |
VISSTE DU...
... att gröna bladgrönsaker är en bra källa till K-vitamin? Detta vitamin kallas också koagulationsvitamin, eftersom det har stor betydelse för blodets förmåga att koagulera. För lite vitamin K leder till ökad blödningsbenägenhet och kan t ex ge blödande tandkött. Även skelettet mår bra av K-vitamin, eftersom det bidrar till att bygga ett stadigt skelett. |
