Mört fläskkött som här serveras på en fräsch spenatbädd erbjuder mustig smak utan att ge onödigt fett.
Kolhydrater: 2
Ingredienser:(4)
- 600 g fryst bladspenat
- 2 citroner
- 1 knippe ansad salladslök
- 1 vitlöksklyfta
- 20 g smör
- Salt
- Svartpeppar
- 400 g fläskfilé
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk olivolja
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 msk fint hackat citrongräs eller ½ tsk rivet citronskal
Instruktioner:
Steg 1 Låt spenaten tina. Dela en citron. Pressa 1 citronhalva och skär skalet i tunna strimlor. Skala 11⁄2 citron och skär ut klyftorna från de vita hinnorna. Dela salladslöken på längden och skär den i 3 cm stora bitar. Skala vitlöken och hacka den fint. | |||||||||||
Steg 2 Hetta upp smöret i en kastrull och fräs salladslöken tills den börjar mjukna. Rör ner den hackade vitlöken. Lägg i spenaten och lägg på ett lock. Låt spenaten tina helt och hållet och sedan bli varm i kastrullen på medelvärme. Smaka av med salt och svartpeppar. | |||||||||||
Steg 3 Skär fläskfilén i 8 skivor och tryck till dem lätt med fingrarna så att de blir platta. Krydda med salt och peppar och vänd dem i mjöl. Skaka av ev överflödigt mjöl. | ![]() |
||||||||||
Steg 4 Hetta upp oljan i en stekpanna och stek fläskmedaljongerna 1 min på varje sida. Svep in köttskivorna i aluminiumfolie och lägg in i ugnen på 50°C. Lös upp stekskyn i stekpannan med vinet. Tillsätt citronsaft och hackat citrongräs eller citronskal. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner citronklyftorna i spenaten. Servera sås, spenat och fläskfilé garnerade med strimlor av citronskal. | |||||||||||
... att färsk spenat är mycket känslig? Efter 3 dagar finns endast en tiondel av den ursprungliga C-vitaminhalten kvar. Fryst spenat behåller däremot sin C-vitaminhalt i månader. Även efter 18 månader har den frysta spenaten kvar lika mycket C-vitamin som vid infrysningstillfället. Detta beror på att spenaten lagras vid väldigt låg temperatur. |