Söta bär inbäddade i en uppfriskande, syrlig gelé och därtill en len, vaniljdoftande sås. En ljuvlig dessert, så lätt att man kan njuta av den även efter en kraftig festmåltid.
Ingredienser:(8)
- 150 g färska eller
- Frysta hallon
- 8 blad gelatin
- 150 g inlagda krusbär
- 1 carambola (stjärnfrukt)
- 1⁄2 liter vinbärsjuice
- 1 msk grovt hackade
- Pistaschmandlar
- Vaniljsås
- 1⁄2 liter lättmjölk
- Frön från 1 vaniljstång
- 1⁄2 dl strösocker
- 1 tsk rom
- 11⁄2 msk majsena
- 2 äggulor
Instruktioner:
Steg 1 Tina ev hallonen. Blöt upp gelatinbladen 10 min i kallt vatten. Häll krusbären i en sil och låt dem rinna av ordentligt. Skär carambolan i 8 skivor. | |||||||||||||
Steg 2 Lägg de uppblötta gelatinbladen i en kastrull. Låt dem smälta på svag värme och rör ner i vinbärsjuicen. Portionera upp krusbären i 8 dessertskålar som rymmer 11⁄2 dl. Häll på juicen. | |||||||||||||
Steg 3 Portionera upp hallonen i dessertskålarna och avsluta med att lägga en skiva carambolafrukt i varje skål. Strö försiktigt över pistaschmandlarna. Ställ in skålarna i kylen och kyl 3 tim. | |||||||||||||
Steg 4 Koka upp mjölken med vaniljfrön, socker och rom. Rör ut majsenan i lite kallt vatten och häll blandningen i mjölken. Låt koka upp under omrörning så att såsen tjocknar och flytta kastrullen från plattan. | |||||||||||||
Steg 5 Vispa ihop äggulorna med lite het mjölk i en kopp och häll blandningen i mjölken. Hetta upp under vispning, men låt inte såsen koka. Kyl vaniljsåsen. Stjälp upp desserten på assietter och servera med vaniljsås. | |||||||||||||
... att hallon är rena näringsbomben? De är späckade med bioaktiva ämnen och innehåller de tre skyddsvitaminerna C-vitamin, E-vitamin och betakaroten, liksom stora mängder fibrer. På så sätt ger hallon stora mängder ämnen som stärker motståndskraften och gör att kroppen bättre kan stå emot infektioner och cellskador. |