Det blir en festmiddag när hel fläskfilé fylls med en kryddig färsblandning. Senap och örter sätter smak på fyllningen, medan skyn rundas av med mörkt öl.
Kolhydrater: 5
Ingredienser:(4)
- 125 g mager blandfärs
- 1 tsk medelstark senap
- Hackade blad av ½ knippe persilja
- Hackade blad av 6 timjankvistar
- 3 finhackade schalottenlökar
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- Salt
- Svartpeppar
- 1 krm paprikapulver
- 500 g fläskfilé i bit
- 3 msk olja
- 3 dl porter
- 1 ½ dl köttbuljong
Instruktioner:
Steg 1 Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt senap och persilja. Tillsätt hälften av de hackade timjanbladen och halva mängden hackad schalottenlök och vitlök. Krydda med salt, peppar och paprikapulver och blanda väl. | ![]() |
Steg 2 Skölj och torka av fläskfilén och dela den på längden. Salta och peppra fläskfiléhalvorna på båda sidor. | |
Steg 3 Bred ut köttfärsen på den ena halvan, lägg den andra halvan ovanpå och bind runtom med steksnöre. | ![]() |
Steg 4 Sätt ugnen på 200°C. Hetta upp oljan i en ugnsfast gryta eller stek-panna och bryn fläskfilén runtom, ca 8 min. Tillsätt resten av timjanen, schalottenlöken och vitlöken och fräs under omrörning. | |
Steg 5 Blanda porter och buljong och häll hälften över fläskfilén. Sätt in i ugnen och ugnsstek 35 min. Vänd filén efter 20 min och häll över resten av porterblandningen. | |
Steg 6 Ta upp fläskfilén ur grytan, vira in den i alumini-umfolie och låt den vila 10 min i den avstängda ugnen. Sila ner stekskyn i en kastrull, koka upp och låt sjuda 5 min. | |
Steg 7 Ta ut fläskfilén ur folien och blanda ner skyn från filén i stekskyn. Smaka av med salt och peppar. Skiva fläskfilén och servera den med porterskyn. |