Det här receptet kommer från Toscana i Italien. Fläskfilén lagas med vitlök, rosmarin, schalottenlök och vitt vin och fyller köket med helt ljuvliga dofter.
Kolhydrater: 6.7
Ingredienser:(4)
- 800 g fläskfilé
- Salt
- Svartpeppar
- 3 kvistar rosmarin
- ½ knippe persilja
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk pinjenötter
- ½ tsk fänkålsfrön
- 8 msk olivolja
- 5 dl torrt vitt vin
- 8 schalottenlökar
Instruktioner:
Steg 1 Gnid in fläskfilén med salt och nystött eller mald svartpeppar. Skölj örterna och ta av bladen från två rosmarinkvistar och från persiljekvistarna. | ![]() |
Steg 2 Skala vitlök och hacka eller stöt den tillsammans med örterna, pinjenötter och fänkålsfrön. Blanda ner 2 msk olivolja, salt och peppar. Skär ett 2 cm djupt snitt på längden mitt på fläskfilén. | |
Steg 3 Fördela ²/³ av örtpastan i snittet. Bind ihop fläskfilén med kökssnöre och gnid in filén med resten av ört-pastan. Stick in den sista rosmarinkvisten under snöret. Sätt ugnen på 175°C. | ![]() |
Steg 4 Hetta upp resten av oljan i en ugnsfast stekpanna och bryn fläskfilén runtom. Sätt i en köttermometer, häll över vinet och ställ in fläskfilén i ugnen. Stek ca 35 min, tills termometern visar 65°C. Ös fläskfilén då och då med skyn. | |
Steg 5 Skala schalottenlöken och lägg den runt fläskfilén när det återstår 10 min av tillagningstiden. Ta ut köttet ur ugnen, lägg över aluminiumfolie och låt köttet vila ca 10 min. Klipp av snöret och skiva fläskfilén. Servera med schalottenlök och sky. | ![]() |