Här moderniserar Jan-Erik Hagbohm ett av Mästerkockens klassiska skatter från 70-talet. Det får helt enkelt en uppfräschning både vad gäller smak och utseende.
Kolhydrater: 5
Ingredienser:(4)
- 4 kotletter (ca 800 g)
- 2 tsk finhackad rosmarin
- 1 tsk rivet citronskal
- salt & peppar
- smör till stekning
- SÅS:
- 1 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 100 g färska champinjoner
- 3 dl hönsbuljong
- 1 dl grädde
- ca 20 svarta, kärnfria ekologiska oliver
- 1/2 dl finhackad persilja
- SALLAD:
- 200 g haricots verts
- 4-6 blandade tomater
- 1/2 rödlök
- 1/2 endiv
- 2 msk olivolja
- 1 krm rivet citronskal
Instruktioner:
Steg 1 Krydda kotletterna med finhackad rosmarin, citronskal, salt och peppar. | |
Steg 2 Gör såsen: Hetta upp lite olivolja i en kastrull till medelvärme och låt hackad vitlök och champinjoner i kvartar småputtra i oljan utan att ta färg. Häll på buljongen och grädden och låt såsen koka upp. | |
Steg 3 Hacka hälften av oliverna grovt och lägg ner i såsen. Tillsätt persiljan och låt koka tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar. Lägg i de hela oliverna. | |
Steg 4 Gör salladen: Koka haricots verts 4 min i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och blanda bönorna med tomater skurna i bitar, skivad lök, skivad endiv, olivolja och citronskal. Krydda salladen med salt och peppar. | |
Steg 5 Kotletter ska stekas i smör. Så hetta upp en klick smör i en stekpanna och lägg i kotletterna när smöret skiftar mot brunt. Stek 2–3 min på var sida, beroende på hur tjocka kotletterna är. Servera med såsen och salladen. |